maanantai 30. tammikuuta 2012

Psykologinen tieto ja kristillinen usko

Tamperetalo 27-29.1.2012
 Kävin keväällä 2011 Sielunhoidon peruskurssin Ikaalisten seurakunnassa ja sielä sain infon, että Suomen ACC ry järjestää IV Konferenssin psykologisen tiedon ja kristillisen uskon vuorovaikutuksesta Tampereella 2012.
Konferenssissa käsiteltiin kristillisen uskon ja psykologisen tiedon yhdistämistä terapeuttisessa työssä. Luennot ammensivat sekä keskiajan hengellisyydestä että uudemmista löydöistä ja sovelsivat hengellisiä totuuksia tämän päivän sielunhoitoon ja terapiaan. Luennoilla käsiteltiin auttamiseen liittyviä perusteita, kuten kristillistä maailman- ja ihmiskuvaa sekä kristilliseen auttamiseen liittyvää etiikkaa. Hengellisiä interventioita tarkasteltiin osana auttamista. Rukous yhtenä hengellisenä interventiona toimi tapahtuman punaisena lankana.
Konferenssin kanavissa esiteltiin uskon ja psykologisen tiedon yhdistämisestä syntyneitä oivalluksia ja sovellutuksia terapiassa, sielunhoidossa, psykodraamassa, lastensuojelussa sekä päihde- ja seurakuntatyössä. Luennot ja kanavatyöskentely haastoivat osallistujia pohtimaan oman auttamismallin yhteyttä kristilliseen uskoon. Konferenssin luennoista ja kanavista vastasivat teologian, psykologian, psykiatrian, psykoterapian ja sielunhoidon sekä kasvatuksen asiantuntijat.
Nicolene Joubert
 Konferenssin pääpuhujana oli psykologian professori Nicole Joubert Etelä-Afrikasta. Hän on tehnyt terapeuttista auttamistyötä vuodesta 1983 lähtien. Tällä hetkellä hän toimii vuonna 2000 perustetun Kristillien psykologian instituutin (ICP) rehtorina ja psykologian professorina (Die Afrikaanse Protestantse Akademie).

Oli todella mielenkiintoista kuunnella Nicole Joubertin luentoja, joita hän selvensi käytännön esimerkkien avulla. Valoisa, viisas ja avarasydäminen nainen.

Hengelliset interventiot osana terapiaa ja sieunhoitoa
Terapia on paranemisprosessi, jonka päämääränä on ihmisen mielen tai psyyken paraneminen. Paranemisprosessi sisältää psykologisten menetelmien ja tavoitteiden käyttöä. Sana psyyke tarkoittaa sielua, joten terapia viittaa sielun paranemiseen. Sielujen hoitaminen ja parantaminen on ollut kristinuskon ytimessä hyvin kauan. Hengellisiin interventioihin kuuluvat rukous, sopivien raamatunkohtien lukeminen ja soveltaminen sekä Pyhän Hengen työn ymmärtäminen ja salliminen sielnhoito ja terapiatapaamisessa.

Kristillinen etiikka terapiassa ja sielunhoidossa
Etiikka määritellään moraaliksi periaatteiksi, joita käytämme, kun teemme päätöksiä tekojen oikeudesta tai vääryydestä. Etiikka jaetaan kahteen laajaan kategoriaan: deontologiseen ja teleologiseen etiikkaan.

Hengelliset interventiot psykoterapiassa (kanava 1)
Osallistuin Nicolen kanavaan, missä käsiteltiin kristillistä moniuloitteista näkökulmaa psykoterapiaan.

Seminaarissa luennoivat lisäksi Jouko Heikkinen ja Toni Terho ja lauantai iltapäivän kanavilla oli monia vetäjiä. Lauantai-iltana esitettiin musiikkinäytelmä Pietari-silminnäkijä ja noin 200 ihmisen seminaari päättyi jumalanpalvelukseen ja ehtoolliseen sunnuntaina iltapäivällä.

Tässä on vain pientä raapaisua, mutta palaan siihen myöhemmin.


Mietin hakemista Rikotusta Eheä
Terapeuttisen sielunhoidon koulutukseen
2012-2014

           Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tietoja minusta

Oma kuva
Olen kuuttakymppiä lähestymässä oleva pyöreän puoleinen kotiäiti. Harrastelen sitä sun tätä enemmän tai vähemmän innokkasti. Takana vaihtelevat vuodet ja edessä unelmia, joita pyrin toteuttamaan :)